"If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales."
Albert Einstein

Låt era elever få uppleva en konstart lika gammal som människan själv, nämligen det muntliga berättandet! Men det blir aldrig omodernt eftersom det direkta mötet mellan människor aldrig kan ersättas ens med de mest avancerade elektroniska medier.

Stämningen i berättarstunden är nämligen något mycket speciellt. Det uppstår en tät, mycket laddad atmosfär. Har man upplevt detta några gånger, som lyssnare eller berättare, förstår man vilken kraft som finns i en muntlig berättelse.

Att arrangera en berättarföreställning är enkelt. Det behövs inga speciella lokaler, scenbyggen, ljud- eller ljusanläggningar. Lite ommöblering i ett vanligt klassrum, så gör jag och era elevers fantasi resten.

 

AFRIKANSKA SAGOR

Ett knippe spännande afrikanska djursagor för åk F - åk 2. De afrikanska sagorna är oftast roliga, men ibland lite sorgliga - precis som livet själv. De flesta sagorna har en moral. Det är t.ex. inte smart att lura andra, och man ska vara snäll mot sina vänner o.s.v.

Föreställningens längd 30 - 35 minuter. Max 30 elever.

 

RYSKA SAGOR

En resa in i den ryska folksagans förtrollade värld för åk 2 - åk 4. Vi får möta hjälpsamma vargar, häxhus som står på hönsfötter, förtrollade prinsessor och självlysande fåglar. Den lilla människa får hjälp att lösa kniviga problem och ondskan får alltid sitt rättmätiga straff.

Föreställningslängd 35 - 40 minuter. Max 30 elever.

SAGANS UNDERBARA VÄRLD

En spännande vandring i sagans värld för åk 4. Med hjälp av lite ovanliga sagor från flera håll i världen ges eleverna inblick i sagans väsen och får kännedom om olika typer av sagor.

Föreställningens längd 45 - 50 minuter. Max 30 elever.

Lyssna till sagor ur "Sagans underbara värld" på http://www.sagobygden.se/de/berattarskatten/kategorier/sagor

 

SKÅNSKA SAGOR

1878 - 1882 vandrade Eva Wigström omkring på den skånska landsbygden och upptecknade sagor. Resultatet av hennes arbete finns bl.a. samlat i sagosamlingen Fågeln med guldskrinet. Ett urval av dessa spännande sagor berättar jag för mellanstadiet.

Föreställningens längd c:a 45 minuter. Max 30 elever.

 

LABYRINTSAGOR

Delvis okända grekiska sagor och myter om gudar och hjältar för mellanstadiet. I centrum för händelserna står ön Kreta och palatset i Knossos, vår europeiska kulturs vagga.

Föreställningens längd 40 - 45 minuter. Max 30 elever.

 

MED RÖTTER I MEDELTIDEN

Föreställningen vänder sig till mellanstadiet och bygger på texter och arkeologiskt material från medeltiden. Med hjälp av sång, berättelser, kläder och föremål från tiden ges en bild av hur människor levde, tänkte och roade sig.

Föreställningens längd 40 - 45 minuter. Max 30 elever

 

SKRÖNOR FRÅN VIKINGATIDEN

Berättelser för mellanstadiet om de gamla nordiska gudarna och deras värld, men också en och annan hjältehistoria. Hur kom det sig att Tors hammare hade så kort skaft och varför hade Odens häst åtta ben?

Föreställningens längd 45 - 50 minuter.

 

DRAKENS PÄRLA

Kinesiska sagor för mellanstadiet. Föreställningen innehåller lite olika typer av sagor och vill ge en inblick i den kinesiska föreställningsvärlden.

Föreställningens läng 40 - 45 minuter. Max 30 elever.

 

SKRÄCK FRÅN FEM VÄRLDSDELAR

I alla tider och alla kulturer har människor berättat skräckhistorier för varandra. Syftet har varit att underhålla, men också att varna och uppfostra. De flesta skräckhistorier handlar om godtrogna människor som råkar i ondskans klor eftersom de inte är nog försiktiga eller bryter mot samhällets regler. Det onda kan dyka upp i form av demoner, dävlar, häxor eller bara onda människor. Lyckligtvis har historierna ett gott slut, vilket gör att man kan ta dem till sig utan men. I berättarföreställningen, som vänder sig till åk 6 och högstadiet får eleverna göra en spännande resa till olika delar av världen.

Föreställningens längd 50 - 55 minuter. Max 30 elever

 

FRÅN GILGAMESH TILL BLIXEN

En 5000-årig resa i den litterära sagans värld för åk 9 och gymnasiet. Föreställningen tar med hjälp av spännande berättelser eleverna med på en färd, som börjar i British Museums källare och går över Mesopotamien, Kreta, Egypten, Italien och Nordeuropa.

Föreställningen är c:a 60 minuter. Max 45 elever.

 

Att arrangera berättarföreställningar är inte dyrt, särskilt inte som jag ger mängdrabatt.

Låg- och mellanstadieföreställningarna kostar 1500:- plus reseersättning.

Ytterligare två föreställningar samma dag kostar 750:- styck. Utanför Skåne tillkommer hotell och traktamente.

Högstadieföreställningen kostar 2000:- plus resersättning. Ytterligare en föreställning samma dag kostar 1000:-. Utanför Skåne tillkommer hotell och traktamente.

Gymnasieföreställningen kostar 2500:- plus reseersättning. Ytterligare en föreställning samma dag kostar 1000:-. Utanför Skåne tillkommer hotell och traktamente.